Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 8 Julai 2013

Ganti Puasa dan apa itu Fidyah

Salam (^-^)

Hellllooo hellllooo... lagi dua hari jer kita nak menyambut ramadhan al mubarak... rata-rata yang 'cuti' puasa last year dah selamat ganti pun... esok adalah hari terakhir di bulan syaaban, juga merupakan salah satu hari dimana kita diharamkan untuk berpuasa, haa gitu... so, pada sesiapa yang berniat nak puasa esok lupakan sajalah..

Okey, arini just nak share mengenai 'Fidyah Puasa'... tau tak ape tu fidyah??? 
Selalunya kalo kita tinggal puasa, kita diwajibkan untuk mengganti puasa tersebut kan... namun dalam kes tertentu, ada juga golongan yang tak dapat nak menggantikan puasa mereka... makanya mereka dikehendaki membayar fidyah sebelum tiba ramadhan yang berikutnya... macam yang kita tahu, islam tu bukannya agama yang begitu menyusahkan dan membebankan ;p
 
Ada golongan yang diwajibkan untuk qada puasa mereka, ada yang wajib qada dan fidyah, ada yang tidak wajib qada tetapi wajib fidyah dan ada juga yang tidak wajib qada dan fidyah... agak-agak korang terdiri dari golongan yang mana??

Moh kita belajar part yang wajib qada dan fidyah yer murid2... kahkahkah... korang jangan marah yer, gurau je lah... :)

Golongan yang wajib qada dan fidyah ni terdiri dari mereka yang tak sempat nak gantikan puasa lepas hingga menjelang ramadahan yang berikutnya... lagi satu ialah golongan ibu yang hamil dan yang menyusukan anak, yang mana kalau mereka puasa bimbang akan mendatangkan mudarat..
 
Cara nak bayar fidyah macam mana??
Dari ilmu yang tak seberapa ni, boleh aku rumuskan yang fidyah selalunya dibayar dengan menyedekahkan satu cupak makanan asasi tempatan kepada fakir miskin mewakili hari puasa yang ditinggalkan... cam kat malaysia ni, makanan asasi kita beras kan?? jadi kita tak payah nak pikir banyak2... just sedekahkan jer secupak beras untuk sehari puasa yang ditinggalkan... kalo tinggal dua hari maka dua cupak lah yang kena bayar, kalo tiga jadi tiga cupak dan seterusnya pon camtu jugak tapi harus diingat bukan boleh sesuka hati jer nak bagi pada orang... kena bagi pada fakir miskin okey... setiap seorang kena bagi secupak beras... kalo susah sangat nak cari fakir miskin kat bandar kolumpo ni, boleh jugak disedekahkan pada rumah anak2 yatim, golongan asnaf dan rumah kebajikan yang lain... yang pasti jangan dok gatal pergi rumah kebajikan yang bukan islam... no no no... aku takde idea kat situ... nak gi jugak korang tanggung sendiri :(

Oh ya, fidyah ni dikira berganda sekiranya tahun puasa korang berganda... contohnya last 2 years, korang ada tinggal puasa selama 30 hari sebab cuti bersalin, then sebelum ramadhan tahun lepas sempat ganti 15 hari jer... jadi masih lagi ada balance 15 hari kan?? so gandaan fidyah yang wajib kena bayar untuk 2 tahun adalah 30 cupak (gandaan 2 untuk setiap tahun)... kalo untuk 3 tahun lepas, korang ganda ngan 2 jadi 6 kann?? maka 15 hari ganda ngan 6, jumlah fidyah yang kena bayar adalah 90 cupak beras dan begitulah seterusnya... just gandaan jer berapa tahun yang korang skip dalam gadaan 2...

Settle dah bab bayar fidyah, leh goyang2 kaki dah tak payah ganti puasa... hoooreeee hoooreee ;p
Opsss nanti dulu okey... walaupon korang dah bayar fidyah tapi masih lagi kena gantikan puasa yang tertinggal tadi... fidyah hanya 'bayaran sementara @ keringanan' yang korang wajib keluarkan sebab tak sempat nak ganti... contohnya korang sakit, ada gastrik yang teruk, accident, mengandung, bersalin dan lain-lain lagi... tik tok tik tok esok lusa ramadhan dah menjelang kembali... itulah kemudahan yang diberi olehNYA kepada kita tapi puasa korang tu wajib kena ganti jugak (sesetengah orang tak diwajibkan, haa yang tu bab lain yer... nak tau wajib ke tak korang gugel sendiri la)... bilangan hari yang korang kena ganti puasa just ikut bilangan hari yang tertinggal... haaa yang ni takde gandaan yer... hanya fidyah sahaja yang berganda, puasa korang masih sama jer bilangan nya... walau 7, 8 tahun lepas pon, still korang kena ganti jumlah hari yang tertinggal sahaja... sangat simple peraturanNYA..

Sekarang dah zaman moden pun, mana ada orang pakai cupak lagi?? heyyy cupak pon tak tahu la ape..
bhahaha, ada ke yang macam tu?? aku still kenal lagi okey... kalu kat kampung, MIL masih pakai cupak, senang nak timbang katanya ;p.. okey, pada yang tak tahu takpe... kita kira pakai kilo jer senang... secupak beras sama dengan kurang lebih 670gram ke 675gram... sesetengah yang aku baca kata, 670gm then ada yang kata 675gm, so kalo nak senang just kira 675gm... kalo lebih pun boleh dikira sebagai sedekah... dapat gak pahala sedekah kat situ ;p

Okey... takat tu jer yang boleh share ngan korang... kalo ada yang salah dan terkurang tu harap dimaafkan dan sila perbetulkan yer ;p
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

4 ulasan:

lia berkata...

owhhhh gitu... sy ingt kan dgn puasa pon berganda.... tqvm ticer ;)

Kakzakie berkata...

Harap boleh dijadikan panduan kepada yg memerlukan Zee. Sesungguhnya hal puasa tak boleh diremekan kerana ia juga adalah rukun islam.

Nafira usof berkata...

best n3!!! sangat2 berilmu untuk panduan bersama..
thanks Zee..:)

mama aryan berkata...

apa yg penting puasa tu perlu diganti jugak kan