Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 9 Julai 2013

Dinner kat luar sebelum Ramadhan

Salam (^-^)

Memula semalam ingat nak masak... pastu pikir2 ngan stok lauk pauk kat peti ais umah tu terus tak jadi nak masak... nak simpan stok tuk puasa minggu ni ler kononnya sebab malas nak kuar pi beli lauk pas balik keje... kalo nak membeli pon kena tunggu hari minggu... bukan ape, dah ada stok siap2 senang keje, balik boleh terus masak jer... tak lalu rasanya nak pi terjah bazar ramadhan... kalo beli pon tuk berbuka jer, kang untuk sahur nak kena masak jugok jadi lebih afdal la aku masak sekali harung... bangun sahur leh panaskan ajer.. ;p

Dah tak masak, jom la kita pi makan kedai... budget lepas maghrib kuar dekat2 umah carik makan... sekali bila si along balik sekolah, dier dok ngadu lapar... bising tak sabor2... ibu cam biasa la, dok marah dia suh sabor skit... sekali dorang tau yang ibu ni tak masak lagi la eksited sumer... bukan eksited nak makan tau tapi sebab dapat keluar jenjalan... kekeke... pastu kan, si along ni nak sedapkan hati ibu, terus dia cakap
" Ibu tak masak ke hari ni?? Amir suka ibu masak... Ibuuuuu masak seedapppp"... hahaha

Kemain tau mengayat padahal dah tak sabor tu nak keluar makan... aku cam biasa la, control jerk muka padahal dah kembang kempis idung, boleh jer buat2 cam tak dengar..


Si kecik ni baru baik sikit dari demam, makan punyala berselera... bertambah tambah makan mee, sampai dua kali burpppp burpppp sendawa... pastu masok keter sendawa lagi sekali... tuk dier takde la aku order makan pon sebenarnya sebab dia cakap taknak... sekali dia mintak mee goreng yang si along order... okey la pada aku, share ajer... bukan banyak benar pon budak ni makan... along jer la yang bising2 cakap tak cukup nanti dia makan..

 
Yang si angah pulak susah benor nak suh dia makan... kalo makan kat luar memang hanginn jerk aku ngan budak ni... tak reti langsung nak dok diam... kejap lari sana, kejap lari sini, kejap kang kejor kucing pastu dia nampak yang si adik ni takut gilerrr ngan kucing, boleh pulok dia pi sakat... berbulu jer aku ngan dia... sekali kan, dia terhidu plak bau kerang bakar... laju jer dia order
" Bangggg... teyang batar tatuuuu"... kihkihkih
 tak abis2 ngan pelat dier... ternganga brader tu tak paham

Lama la dok tunggu kerang bakar dia siap... biler sampai depan mata, dia makan 7,8 bijik ajer terus tak nak... dah jumpa geng nak main... yang tukang perabihnya si along...

 
Sebabkan licin mee tu sepinggan pastu si kecik dok mintak lagi nak, so tapaw ler sebungkus... on the way nak balik singgah pasaraya jap beli roti tuk bebudak ni... konon tuk pagi ni la bekpes, kot2 dorang lapor... sekali si along boleh bedal lagi 2 bijik roti gardenia vanilla tu... huhhh budak tu, kalo mencekik memang tak agak2... kadang tu kenyang sampai termuntah muntah balik makanan..

Haa ni part yang best... pasrah dah ibu ni kalo mee goreng yang dah tapaw tu masuk peti ais... memasing dah terbuntang kekenyangan kennn... dok setengah jam, si tengah baru nak merasa lapor... makan ler 5,6 suap gitu... sekaliiii si kecik pon sama naik... makan lagi sebab tak nak kalah punya pasal... patu kan, terdengar la sekali Buuurrrppppppppppppp

Ochhh ngeri jer aku dengar... mentang2 la ada selera terus dibedalnya sampai lobam... pastu nak tido dah tak boleh... sakit perut katenya padahal sengkak... kahkahkah

Penangannya malam tadi tido tak berapa nak lena... kol 4 kot dia terjaga... demam balik, badan pon panas semacam dah aku rasa plus ngan sakit perut sekali... ibu ni dok syok mentido, mana ada nak melayan dah tapi budak ni pandai tau... asyik la dok kiss2 ibu... kaco betulll... pastu dier cakap nak muntah baru la cepat2 aku bangun... mau pitam aku kalo nak mengelap muntah pepagi buta kan... dah sapu2 skit air kat kepala baru lena dia tido... subuh2 lagi bangun dah ada hadiah untuk ibu... berjaya gak dier buang segala kumbahan yang tersimpan... hohoho

- sorry erkk gambar semua pon blurrr... ni la hasil tangan hero2 aku... sibuk jer memasing nak snap sendiri -

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

8 ulasan:

Mila@Rimbun berkata...

seronok ngan budak2 suka makan ni kan... kalau masak pun mesti habis

lia berkata...

ni kedai makan raizan kan? he3

Zee Suhaini berkata...

ikut mood jugak bebudak ni..;p

Zee Suhaini berkata...

hahaha..btol la tu lia..slalu datang sini ke??umah zee depan tu jer ;)

Nafira usof berkata...

cair dgr ayat dari along tuh..hehehe.. pandai bodek ibu dia~

zura jarang masak bulan pose..x sempat.. selalunye masak nasi then beli lauk kat bazar..:)

saya tak tipu....nina the mummy n the boys berkata...

kita sebulan berbuka kat umah mak mertua.....yummy.......

mama aryan berkata...

seronokkan bila anak puji mak masak sedapppp...

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

hihi..keletah anak2 mmg kadang buat kite rase mcm nk jadi resakse kan..hihi.. :p
pandai bodek ibu ye along :)