Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 16 Julai 2013

Kisah 6 Ramadhan... lemau selemau lemaunya

Salam (^-^)

Halluuuuuu haha, arini baru rasa cargass sikit... kalo semalam memang lemau dari pagi sampai ke balik kerja... semua benda aku malas nak buat... dah mata pon sama naik gak, makin lama makin kecik... haihhh, nasib jugak ler boss pon tak dok melekat ofis... 

Ari sabtu tu dah penat kan sebab ada tetamu pastu ahad pulak banyak la benda kena kemas balik, mana nak iron baju sekolah lagi... pastu rajin pulak buat biskut raya... warm-up la katekan... kalo tak menyetat memang takkan menjadik... dapat la dua balang... setengah balang jer dah yilekkk kena telan dek angah ngan si kecik... kemain menunjuk lagi makan biskut dekat along... kekeke... saja tau budak berdua tu... dah tau abang tu puasa lagi la dok menyakat... siap telan2 air liur lagi..

Apa menu iftar korang semalam??? hehe, saje je aku nak busy body... aku just biasa2 jer... memang kelam kelibut skit semalam... sempat masak nasi ngan buat air asam aje... kenkonon potong sayur nak buat sup sayur, tapi tak sempat lebur... tup tup dah azan... nasib baik gak dah beli mee goreng tuk si along kat bazar.. 

 
daging bakar rosemary... yang ni mr.hubby dah bakar siap2... tinggal lagi nak buat air asam jerk..

 
 air asam yang simple... just letak bawang merah,cili padi,tomato,garam,gula dan jugak perahan limau kasturi... yummyyyy

 
bubur lambuk ni babysitter yang kasi... we'olls bukan pemakan bubur lambuk sebenarnya tapi orang dah kasi kan... rezeki rezeki

Simple jer kan???  nasib jugak ada sambal ikan bilis lebihan sahur pagi tu... takde sup sayor pon takpe... tetap selera gak sebab perot dah lapar kan...

Sahur tadi blur dah tak tau nak masak ape... adusss mencabar ni nak makan pepagi buta... semua pon tak kena ngan selera... kalo ikut tekak aku, nak jer aku goreng ikan masin... tak pon bilis tapi pikir tekak si along terus tak jadik...

 udang bersalut oat..

Sahur aku masak ni jer... ingatkan si along nak makan, rupanya langsung tak berusik... susah bebenor dia tu nak makan sahur... semua pon tak lalu nak telan pastu boleh plak tanya,

' ni jer ke laukkkk???'

Hurmmm sahur jerk pon... kang masak banyak tak habis... aku dadar telur sebijik pon boleh masok tong sampah... camner tu??

Korang ada idea tak apa yang sesuai tuk makan sahur?? terutamanya nak bagi bukak sikit selera budak nak makan... ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

aTieYusof Family berkata...

banyak juga meni berbuka tu..
kami buat masa ni byk nya tunjuk di Bazar je..hehe..
pagi mmg takde selera sgt nak makan..anak plak kecik lg...huhu:)

lia berkata...

kalau lia, lps jer berbuka tu, siap2 tanya kat Amsyar nak sahur apa... kalau nasi, senang sikit sbb dia laju kalau ibu yg suapkan he3...

- AZIE - berkata...

udang bersalut oat..xpernah cuba ag, mesti sedap

lieyalatif berkata...

fuh daging bakar ngan air asam mmg dah ckup tu kalo dpt nasi panas2 kan zee heheeheheh

mmg susah nak tackle anak suh mkn time sahur nie...lieya ni seb baik aje mia mija jenis lalu...tu pun kene masakkan something yg panas2 n yg dieorg suke laaaaa....

Nafira usof berkata...

Kalo Anis kan.. dia nak telur goreng mata ngan nasi jer.. kicap pon x nak.. itu jer kot yg kena ngan selera dia.. Hubby zura plak dia x suka makan kuah2 time sahur.. goreng2 kering jer.. pastu dia letak kicap.. simple jer time sahur..:)

ieyda berkata...

sedapnya daging bakar ngan air asam tu...kat dalm peti ada daging, leh lah wat utk berbuka petang ni...hihihi

Kakzakie berkata...

Sebenarnya Zee apa pun yg rezeki yg terhidang bila masa iftar semuanya terasa nikmatnya. Itulah hikmahnya.
Adik nakal ye makan tunjuk along..
Tapi auntie tahu along kuat kan..

Masya berkata...

budak² selalunya suka nasi goreng atau sup sayur .. cubalah buat sup sayur cendawan letak fish ball mane tahu dia suka...

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee.. hihi..mood nk berkuih ni mmg kene menyetat awao..klu tak..mmg dah setat2.. :p
geram tgk uuuuudang tu la.. :)

hihi..cma dah 2 hari berbuka diluar..tak semoat nk berbuka kat umah,,
err..cma pun takde idea kak.. sbb seri pun puasa main2 je..mmg gerak dia sahur, dan dia mkn..tp sikit je..

hainom OKje berkata...

Bulan puasa ni ada masanya mmg lemaulah zee hehe
Tak pernah buat daging bakar gitu!