Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 24 Julai 2013

Hampir menjadi mangsa ragut

Salam (^-^)

Syukur ya Allah syukur syukur syukur sangat... subhanallah mengucap aku panjang tadi dalam kete... nak bawak kete pon mengigil-gigil dah rasa... kaki cam tak pijak pedal jer..

Dalam kol 8pagi tadi on the way nak gi keje aku singgah jap kat petronas... bukan nak isi minyak tapi sebab sakit perot... masa antar anak2 gi sekolah dah rasa tapi dok tahan2 nak jugak benti petronas...

Nak jadi citer, aku sorang jer kat toilet... pastu terdengar ada orang masuk... normal la kan public punya toilet orang dok kuar masuk... aku kuar dia blom kuar pon... tengok ada sorang laki dok tunggu kat pintu toilet... dalam hati dok curiga gak nape nak tunggu depan toilet kan... kot ye pon sayang tunggu la kat kete ke ape... nasib la depan tu ada orang dok isi minyak NGV... so dalam dok konpius tu lega jugak...

Sebab aku 'cuti' puasa... masuk dalam jap beli roti... nak gi kat kete dah nampak pompuan ngan laki tadi jalan tuju kete and dalam kete tu ada lagi 2 laki dok tunggu... yang peliknya dia boleh reverse kete tu 360 darjah betul2 sebelah kete aku... dalam dok cuak2 pon aku relak jer la jalan masuk kete terus lock... pastu aku nak kuar dah tak boleh so terpaksa la tunggu kete tu jalan dulu... ada la 2,3 minit jugak baru nak jalan tu pon sebab dah ada kete lain Q nak kuar... tapi kan sebelum tu laki yang tunggu depan toilet tu boleh plak kuar kete balik pastu gi tampal tape hitam kat satu nombor plat... aku perasan la... pastu dalam hati dok tanya gak nape nak sorok satu nombor kan?? kete curi ke ape ni??

Lepas kete tu jalan aku pon jalan la belakang dia... boleh plak dia benti kat depan simpang jalan... dalam hati allah je yang tahu betapa aku ni cuak, gelabah semua... nampak sorang laki badan gempal kuar... pastu kuarkan pisau pemotong daging kat belakang seluar dia... ya allah, dalam hati dok mengucap panjang... masa tu ada sorang amoi dok tunggu bas kat simpang... sambil lalu aku nampak amoi tu kena ragut, menjerit-jerit dia tapi aku tak berani nak tengok ke benti ke ape... ramai pon yang dok lalu lalang kat situ tapi kemain berani kan peragut ni, langsung tak pandang kiri kanan dah... yang sedihnya sumer tu bangsa melayu... buat pulak kerja tak elok di bulam ramadhan... allahuakbar

Apa jadi ngan amoi tu aku pon tak tahu tapi yang pastinya target sebenar dorang adalah aku masa kat toilet tadi... nasib baik rezeki aku masih ada... syukur ya Allah..

Baru jer semalam mr.hubby citer yang bekas pengasuh si along kena samun kat depan pasaraya area umah aku... kena tengahari semalam masa orang lain tenagh keje... bawak lari dia punya alza ngan duit RM100... bangsa melayu gak yang buat kerja tu... siap acu pistol lagi tau... nasib la akak tu berdua ngan dia punya SIL... pun nasib jugak dia lompat kuar kete... kalo ikutkan penyamun tu nak dua2 masok kete sekali...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

26 ulasan:

Kakzakie berkata...

Masya-Allah Zee... ngerinya kakak baca. Allah masih beri perlindungan buat Zee - syukur alhamdulillah. Buat sujud syukur Zee. baca Allahumma lakasajdtu walaka alamtu.... sampai habis fatabarokallahu ahsanul kholikin...

Sedihnya bangsa kita yg buat itu semua:(

Masya berkata...

allahuakbar .. mujur awak x papa yer.. masih dilindungi ... kdg² kt dah berhati².. tp itulah manusia ni.. x kira hari dah.. bulan ramadhan pun nak mencuri .. mmg hati kering btllah ... macam dah terdesak sgt hidup...

syawalsimpsons berkata...

seram pulok rasa..nasib baik tak jadi apa2..anak2 semua ok kan..

mama aryan berkata...

syukur zee selamat..tp kesian kat amoi tu kan,itu lah sekarang ni kena berhati2 walau kat mana pun,bulan2 posa mcm ni pun diorg buat keje mcm tu

Siti Rohaida Yusof berkata...

nasib baik zee xkena..tapi kesian jugak kat amoi tu,apalah jadi pada dia...malu la kalau melayu dah jadi macam tu...kurang agaknya kerja kat malaysia nie

mama ila berkata...

Ya Allah...takutnye ila dengar..sib baik awak xde apa2...skang nie macam2 boleh berlaku...moga kita semua dilindungi daripada mereka2 yg x bertanggungjawab nie..kesian kat amoi tu..apa jadi kat dia

Ummiarissa Mahdi berkata...

bila terjadi depan mata sendiri,memang seram...mujur awak selamat...tapi awak bukankah patut jadi saksi kejadian,mungkin boleh tolong amoi tu buat repot ke apa.ini pandangan saya lah...sebab awak boleh beri maklumat berdasarkan penglihatan awak terhadap mereka sebelum kejadian..

pinky berkata...

ya Allah... syukur sgt awk xapa2....tp kesian kat amoi tu....

lieyalatif berkata...

ya Allah zee!!! lieya bace ni pun turut panik tau....betul laa, dari ape yg lieya bace ni mcm zee pun bakal suspek mereka...mujur laa tak jadi ape...zee tak ingat ke no. plat kete tu...bantu laa dgm pi lapur kat polis....ishh betul2 jahat kat dieorg nieh...nak duit tapi keje malas so buat kene senang peras ugut org...mmg siot betul....

lieya dulu ade gak kawan kene mcm zee nie...die pun masuk toilet nak pi kencing kat petronas...die kuar jek toilet ade lelaki stenbai n rentai emas n beg duit die....org yg dok isi ngv pun takleh nak buat ape....mujur tak de kecederaan ape....

Nafira usof berkata...

Ya Allah~ Syukur Zee tak papa.. seram sejuk baca citer Zee nih sbb zura pon ade pengalaman tgk org kena ragut depan mata.. masa tuh zura kat dalam kete gak.. tengah kemas2 barang nak bawa naik ke opis.. sekali nampak motor yg mencurigakan.. dia pandang jer zura dlm kete.. zura hafal no plat motor dia.. skali dia gi ragut 1 amoi yang park dengan kete zura.. Allah~ tergamam kejap dlm kete tuh.. lepas peragut tuh dh blah zura turun tengok amoi yang kena ragut.. luka2 gak lah dia.. pastu zura bagi no plat motor tuh kat amoi tuh.. biar dia wat report. geram sgt pada peragut2 nih!
kejam sesangat!

Fiza Rahman berkata...

Scarynya. Alhamdulillah tak apa². Ptg smalam dgr hot FM, kakak ikhwan hot fm kena ragut. Keta kena pecah.

Saya sendiri pernah kena ragut. Alhamdulillah, cuma luka2 kecil. Tapi peragut tu rugi sbb x der duit pon dalam handbag tu.

lia berkata...

kat puvhong ke zee? susah hati dgr...

Zee Suhaini berkata...

yup...kat petronas meranti jaya...zee dok tingat pisau potong daging tu..

Zee Suhaini berkata...

tengs kak..memang tu la yang patut buat..allah masih sayang lagi..

Zee Suhaini berkata...

OK..zee sorang jer masa tu..

Zee Suhaini berkata...

tu la..nasib baik

Zee Suhaini berkata...

syukur sangat sangat ni..

Zee Suhaini berkata...

nak idup senang tapi keje malas..

Zee Suhaini berkata...

tak tahu la apa nasib dia..mtk tak cedera la..tak sampai seminit pon kejadian tu..

Zee Suhaini berkata...

sentap kak masa tu..tak terpikir apa dah..ni pon cuba nak ingat balik no kete dah tak boleh..kosongg

Zee Suhaini berkata...

syukur..

Zee Suhaini berkata...

yup lieya..kalo zee kena tadi harus ngan kete2 skali kot..nasib gak dia tak masuk and tutup pintu toilet..

Zee Suhaini berkata...

ada dengar gak tadi..trauma kan??

mama ila berkata...

ila ada baca satu berita kat fb PDRM...ada chinese girl kene ragut..kena tikam 4 kali...yg nie kat Shah Alam.... agak2 amoi yg zee criter nie ke x?

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.Zee..

allahurabbi.. bahaya sungguh.. nasib baik akak x kene ape2..
kenape la dgn diorg ni,,.. bulan baik pun masih tak sedar diri..
semoga kita semua senantiasa dilindungi allah..

dalila berkata...

Syukur xde ape2 jadi kt akak..